Lathrometanastis

Τέχνη – Ανατροπή – Δημιουργία

ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ: ΠΡΩΤΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ 26/05/2011

Filed under: ΣΧΟΛΙΑ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ — lathrometanastis @ 8:33 μμ

 

Το 2007 κάηκε η μισή Πάρνηθα εξαιτίας της πολιτικής που ενθάρρυνε τους οικοπεδοφάγους και  το κύκλωμα καταπάτησης της δημόσιας γης. Θυμάμαι ότι η κατακραυγή ήταν γενική και ένα ακομάτιστο κίνημα αγανακτισμένων πολιτών κατέκλυσε την πλατεία Συντάγματος σε μια σιωπηλή διαμαρτυρία χωρίς πανό και συνθήματα.

Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα, σχολιάστηκε  και έτυχε θετικής αποδοχής για να ξεχαστεί αμέσως μετά, λειτουργώντας τελικά σαν μια κίνηση εκτόνωσης της γενικευμένης αγανάκτησης.

Αυτές τις μέρες ένα κίνημα μαζικών συγκεντρώσεων πλημμυρίζει τις κεντρικές πλατείες μιας σειράς πόλεων. Παίρνοντας σαν παράδειγμα τις αντίστοιχες κινήσεις στην Ισπανία, πολίτες όλων των ηλικιών συγκεντρώνονται για να διαδηλώσουν την αγανάκτησή τους, μακριά από κόμματα, πανό και συνθήματα.

Θα περίμενε κανείς αυτή η έκφραση δυσφορίας να προκαλέσει τον γνωστό πόλεμο λάσπης από τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια , την κατασταλτική αντιμετώπιση από τη μεριά της αστυνομίας. Λίγες μέρες πριν, μια συγκέντρωση εργαζόμενων αντιμετώπισε την άγρια και απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ  με αποτέλεσμα τον ξυλοδαρμό εκατοντάδων διαδηλωτών ενώ ο Γιάννης Κ.  νοσηλεύτηκε στην εντατική με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Τη μέρα που γράφονται οι γραμμές αυτές, μια συγκέντρωση νοσηλευτών αντιμετώπισε τα ΜΑΤ στην προσπάθειά τους να συναντήσουν τον υπουργό Υγείας Λοβέρδο.

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν συνέβη στη συγκέντρωση των αγανακτισμένων: Οι συγκεντρώσεις αυτές έχουν την προβολή και την ενθάρρυνση των καναλιών (προεξάρχοντος του γνωστού για τις ακραίες φιλο-μνημονιακές θέσεις του ΣΚΑΪ),  την στήριξη , πρώτα απ’ όλα, των δεξιών εφημερίδων που σπεύδουν να χαιρετίσουν το «καινούργιο ακομμάτιστο κίνημα του facebook”.

Αυτό που υπαινίσσομαι ευθέως είναι ότι αυτού του είδους οι απονευρωμένες συγκεντρώσεις αγανακτισμένων δεν δημιούργουν κανένα πρόβλημα στην εξουσία, λειτουργούν μάλλον σαν μέσο εκτόνωσης, ακριβώς επειδή αυτή η αγανάκτηση δεν μεταφράζεται στη διατύπωση συγκεκριμμένων αιτημάτων, δεν σηματοδοτούν μια κίνηση αυτενέργειας , αμφισβήτησης και χειραφέτησης των μαζών από τα καπιταλιστικά ιδεολογήματα.

Είναι γνωστό σε ευρύτατα κομμάτια του κόσμου ότι ο «παλιός τρόπος» έχει φτάσει στα όριά του: Οι κομματικές συναθροίσεις και τα λογίδρια των συνδικαλιστών έχουν κουράσει και έχουν απογοητεύσει τον κόσμο, ανίκανες να προσφέρουν προοπτική αντίστασης σε έναν αντίπαλο που επελαύνει ανενόχλητος.

Ωστόσο, η απάντηση σ’ αυτό σίγουρα δεν είναι οι απολιτίκ εκδηλώσεις που λειτουργούν εκτονωτικά. Αν αυτές οι συγκεντρώσεις λειτουργήσουν σε μια π.χ. σαφή αντιμνημονιακή κατεύθυνση, αν συνδυαστούν με δυναμικές ενέργειες καταλήψεων χώρων δουλειάς,  έμπρακτης αλληλεγγύης στους αγώνες που εκτυλίσσονται παράλληλα (Ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, Υγεία, Παιδεία, Περιβάλλον,), αν λειτουργήσαν σαν εργαστήριο ιδεών και συνθημάτων ίσως να έχαναν την αμέριστη συμπαράσταση των καναλιών, αλλά θα έθεταν τις προϋποθέσεις για μια αποφασιστική παρέμβαση των μαζών στο προσκήνιο…

 

Advertisements
 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s