Lathrometanastis

Τέχνη – Ανατροπή – Δημιουργία

29η ΗΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΠΕΙΝΑΣ: ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 22/02/2011

Filed under: ΡΑΤΣΙΣΜΟς,ΣΧΟΛΙΑ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ — lathrometanastis @ 11:20 πμ

Την ανάγκη να δοθεί άμεση λύση από την κυβέρνηση στο θέμα των μεταναστών απεργών πείνας εξέφρασαν αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης σε συνέντευξη τύπου στο κτήριο Υπατία.

Η συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας χαρακτηρίστηκε πολύ κρίσιμη από τα μέλη της επιτροπής Αλληλεγγύης γιατί η κατάσταση της υγείας των μεταναστών βρίσκεται σε οριακό σημείο- ήδη έξι άτομα από τους απεργούς της Αθήνας, αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και για δύο κυρίως ακόμη λόγους.

Πρώτον γιατί διαμορφώνεται ένα ευρύ μέτωπο αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα προβλήματα της ενσωμάτωσης, των μεταναστών εργαζόμενων στη χώρα. Η συμπαράσταση των Αιρετών δεν θα περιοριστεί στις σημειολογικές αναφορές ή στις λεκτικές διατυπώσεις συμπαράστασης, αλλά θα πιέσουν προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα των 300 μεταναστών πριν να είναι πολύ αργά, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Και δεύτερον διότι για πρώτη επίσης φορά κάθισαν στο ίδιο τραπέζι αιρετοί από όλο το φάσμα της Αριστεράς, από το ΚΚΕ μέχρι το ΣΥΡΙΖΑ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τους Οικολόγους.

Στην συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν Δήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι της Αττικής. Από το Δήμο Αθηναίων μεταξύ άλλων ο Νίκος Σοφιανός, η Ελένη Πορτάλιου, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, οι περιφεριακοί σύμβουλοι της περιφέρειας Αττικής, Αλέκος Αλαβάνος, Κώστας Διάκος, Άγγελος Χάγιος, Δημήτρης Τσουκαλάς κα. Επίσης οι Δήμαρχοι Ελληνικού- Αργυρούπολης Χρήστος Κορτζίδης, ο Πέτρος Φιλίππου Δήμαρχος Σαρωνικού και εκπρόσωποι πολλών Δήμων από ολόκληρη την Αττική.

Στην ευθύνη της κυβέρνησης να ικανοποιήσει το αίτημα των μεταναστών πριν να είναι πολύ αργά, αναφέρθηκε ο Αλέκος Αλαβάνος, περιφερειακός σύμβουλος στην περιφέρεια Αττικής, τονίζοντας ότι η «Θανατική ποινή στη χώρα μας έχει καταργηθεί και δεν μπορεί η Κυβέρνηση να την επαναφέρει από το παράθυρο».

Ο Δημήτρης Τσουκαλάς, περιφερειακός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο που στήριξε ο ΣΥΝ, τόνισε ότι οι απεργοί πείνας ήρθαν στην Ελλάδα για να ξεφύγουν από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα των χωρών τους και πρέπει να δοθεί λύση πριν να θρηνήσουμε θύματα. Στην ίδια λογική και ο Κώστας Διάκος περιφερειακός Σύμβουλος των Οικολόγων Πράσινων, ο οποίος χαρακτήρισε εγκληματίες όσους αφήνουν κάποιους να πεθάνουν. «Η κυβέρνηση και η πολιτική της ΕΕ οδηγούν τους εργαζόμενους σε συνθήκες εκτέλεσης» τόνισε Άγγελος Χάγιος, περιφερειακός σύμβουλος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ταυτιζόμενος με το αίτημα των συναδέλφων του για άμεση νομιμοποίηση των μεταναστών απεργών πείνας..

Κοινό μέτωπο διαμορφώνεται και στο πλαίσιο των Δήμων της Αττικής. Ο Νίκος Σοφιανός στις δηλώσεις του, τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να δώσει λύση και επίσης επισήμανε ότι θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις προς το Δήμο προκειμένου ο Δήμος Αθήνας «να πάρει όπως οφείλει, καθαρή θέση στήριξης των μεταναστών απεργών πείνας.

Η Ελένη Πορτάλιου ζήτησε να συσταθεί επιτροπή Δημάρχων και εκλεγμένων τοπικών συμβούλων προκειμένου να προχωρήσουν σε διαβήματα προς την κυβέρνηση για νομιμοποίηση των μεταναστών εργαζομένων. Η Αθήνα τόνισε χαρακτηριστικά «έχει την τιμή να φιλοξενεί την πιο συγκλονιστική κινητοποίηση στη χώρα μας μετά το μνημόνιο και αυτό τον αγώνα όπως πρόσθεσε τον δίνουν μετανάστες».

Τέλος ο Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου ζήτησε να θεσμοθετηθούν άμεσα διαδικασίες ένταξης των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, δεν είναι δυνατόν είπε «να υπάρχουν παιδιά που τελειώνουν το σχολείο στην Ελλάδα και να παραμένουν παράνομοι».

(Από το www.atticafreepress.gr)

Είχε προηγηθεί ρήγμα στους κόλπους της παράταξης Καμίνη και τις παραιτήσεις δυο αντιδημάρχων προκάλεσε πρόταση του δημάρχου Αθηναίων να αναστείλουν οι μετανάστες την απεργία πείνας και να ξεκινήσει ο διάλογος με την πολιτεία.

Το θέμα των 300 μεταναστών πείνας, που διανύουν την 28η μέρα της απεργίας τους, ήρθε για τρίτη φορά ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων. Κατατέθηκαν δύο προτάσεις και απορρίφθηκαν και οι δύο.

Η μία ήταν του δημάρχου Γιώργου Καμίνη, που πρότεινε στους απεργούς πείνας να αναστείλουν την απεργία τους, με στόχο την έναρξη διαλόγου με την Πολιτεία, προτείνοντας παράλληλα την μεσολάβηση του δημάρχου και του δήμου για να υπάρξει διέξοδος και θετική έκβαση, με τρόπο ρεαλιστικό και ανθρώπινο.

Η άλλη πρόταση την οποία κατέθεσαν οι παρατάξεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης», της «Ανοιχτής Πόλης», του Γ. Αμυρά και της «ΑΝΤΑΡΣΥΑ» ήταν να υιοθετηθεί το ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης, με το οποίο εκφράζεται η αλληλεγγύη στους 300 απεργούς πείνας και καλείται η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα τους.

Και στα δύο ψηφίσματα η παράταξη Κακλαμάνη ψήφισε λευκό. Η παράταξη του δημάρχου Γιώργου Καμίνη δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία, καθώς 6 από τους δημοτικούς της συμβούλους μεταξύ των οποίων και δυο αντιδήμαρχοι (Γιώργος Αναγνωστόπουλος, Νέλλη Παπαχελά, Ρέα Γαλανάκη, Μαρία Κουβέλη, Φώτης Προβατάς και Άννα Χατζηγιαννάκη) ψήφισαν παρών και η πρόταση απορρίφθηκε με μια ψήφο διαφορά.

Αμέσως μετά ο αντιδήμαρχος οικονομικών Γιώργος Αναγνωστόπουλος έθεσε στη διάθεση του Καμίνη την παραίτηση του, η οποία έγινε δεκτή, ενώ παραιτήθηκε και ο αντιδήμαρχος πολεοδομίας Φώτης Προβατάς.

Πριν ξεκινήσει η συζήτηση μίλησε στους δημοτικούς συμβούλους ένας από τους απεργούς πείνας, ο Ρασίντ Ραφίκ, ζητώντας την συμπαράσταση του δημοτικού συμβουλίου στον αγώνα τους, τονίζοντας ότι «ο αγώνας των απεργών πείνας έχει φθάσει σε οριακό σημείο όσον αφορά στην υγεία τους».

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s