Lathrometanastis

Τέχνη – Ανατροπή – Δημιουργία

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ 19/01/2011

Filed under: ΣΧΟΛΙΑ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ — lathrometanastis @ 8:01 πμ
Αυτό το  κείμενο έρχεται από τον Πειραιά – ανάλογες κινήσεις εξαπλώνονται σαν μανιτάρια σ’ όλη την Ελλάδα…
 

«Δεν πληρώνουμε » τις αυξήσεις των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών. Συγκροτούμε παντού επιτροπές κοινωνικής ανυπακοής κατά της ακρίβειας.

 

H κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από την 1η Φεβρουαρίου θα ισχύσουν αυξήσεις έως 40% των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες του λεκανοπεδίου της Αθήνας (1,2 και 1,4 ευρώ για τις απλές και συνδυαστικές μεταφορές από 1 ευρώ και 45 ευρώ από 35 σήμερα της κάρτας απεριορίστων διαδρομών) και ότι ανάλογες αυξήσεις θα ισχύσουν από 1η Φεβρουαρίου και στις ιδιωτικές αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης.

Οι αυξήσεις αυτές στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών είναι κυριολεκτικά εξουθενωτικές, αφού μία τετραμελής οικογένεια εργαζομένων θα χρειάζεται πλέον να διαθέτει από 180 έως 350 ευρώ το μήνα, δηλαδή ένα μεγάλο ποσοστό του οικογενειακού εισοδήματος, για τις μετακινήσεις της από και προς τη δουλειά, το σχολείο ή τη σχολή!

Εκτός όμως από τις αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών αυτή την περίοδο έχουμε μία καταιγίδα μεγάλων αυξήσεων στα διόδια, στο σιδηρόδρομο, στα τιμολόγια της ΔΕΗ, στο φυσικό αέριο κλπ κλπ , ενώ οι τιμές καλπάζουν ανεξέλεγκτα σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ από 11% σε 13% και από 5,5% σε 6,5%.

Οι αυξήσεις αυτές επιφέρουν, σε μια μάλιστα περίοδο μεγάλης απόλυτης μείωσης των μισθών/συντάξεων και έκρηξης της ανεργίας, νέα βαρύτατα και δυσβάστακτα πλέον πλήγματα στα λαϊκά εισοδήματα.

Ταυτόχρονα, όμως, αυτή την περίοδο αναπτύσσονται και κλιμακώνονται μεγάλες πανελλαδικές λαϊκές κινητοποιήσεις επιτροπών πολιτών, συσπειρώσεων, κοινωνικών κινημάτων και δημοτικών κινήσεων ενάντια στα διόδια και τις ληστρικές αυξήσεις στις τιμές τους, οι οποίες μάλιστα κορυφώθηκαν με πρωτοφανή, για παρόμοια κινήματα, συντονισμό και επιτυχία την Κυριακή 9/1.

Αντίστοιχες επίσης κινητοποιήσεις έγιναν στις 8/1 ενάντια στις ανατιμήσεις στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, ενώ στις 11 και 12/1 τα συνδικάτα των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας έβγαλαν εκτός λειτουργίας τα ακυρωτικά μηχανήματα των εισιτηρίων, ώστε οι πολίτες να μετακινηθούν αυτές τις δύο ημέρες από τις 5 μέχρι τις 8 το πρωί δωρεάν.

Αυτήν την περίοδο η φράση ‘δεν πληρώνω’ τόσο εξ ανάγκης όσο και ως κίνημα, έχει αρχίσει να εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς σε ολόκληρη τη χώρα και σε όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομίας. Εκτός από τις κινηματικές δράσεις όλο και περισσότεροι πολίτες κάνουν αναγκαστικά ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ στις οφειλές τους στο δημόσιο, στην απόδοση του ΦΠΑ, στην πληρωμή των λογαριασμών Κοινής Ωφέλειας, στην αποπληρωμή των δανειακών δόσεων στις τράπεζες, άλλοι πληρώνουν με ακάλυπτες επιταγές κλπ.

Ταυτόχρονα, όλο και περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις καταφεύγουν σε εισπρακτικές εταιρείες η και σε πληρωμένους »μπράβους» για να εισπράξουν χρωστούμενα, ενώ το ίδιο το κράτος έχει κηρύξει μια ιδιόμορφη καθυστέρηση η και στάση πληρωμών προς τις επιχειρήσεις που συνεργάζονται μαζί του!

Η κίνηση μας εκτός από την ακύρωση των αυξήσεων στις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών:

 • Αμφισβητεί το δημόσιο χρέος και τη νομιμότητα του ως χρέος του ελληνικού λαού.
 • Διεκδικεί το πάγωμα και την μείωση των τιμών σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης .
 • Αγωνίζεται για την αναδιαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους με τη διαγραφή μεγάλου μέρους του, την μείωση των επιτοκίων αυτού που θα απομείνει, περίοδο χάρητος κλπ.
 • Παλεύει για την ρύθμιση των χρεών προς τις τράπεζες όσον αφορά τις πιο ασθενείς και ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες.
 • Διεκδικεί τον δημόσιο έλεγχο των τραπεζών για ένα νέο αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο τους.

 

Καλούμε τους πολίτες σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη να συγκροτήσουν  σε όλους τους δήμους και γειτονίες αυτών των πόλεων κινήσεις και συσπειρώσεις ενάντια στις αυξήσεις τιμών των εισιτηρίων αλλά και στις  αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στις αστικές συγκοινωνίες. Επίσης με στόχο οι αστικές συγκοινωνίες, επειδή χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο από τους πιο φτωχούς και αδύναμους συμπολίτες μας, να είναι σε όλους και όλες προσιτές, αν όχι και να παρέχονται με συμβολικό εισιτήριο και σε ορισμένες, τουλάχιστον, κοινωνικές κατηγορίες δωρεάν.

Για το σκοπό αυτό διοργανώνουμε μια πρώτη κινητοποίηση ενάντια στις αυξήσεις των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες, στην Αθήνα την Τετάρτη 19/1 από τις 3:30 – 5μμ το απόγευμα, στις αφετηρίες της οδού Ακαδημίας και στον τερματικό σταθμό του ΗΣΑΠ στον Πειραιά.

Advertisements
 

2 Responses to “ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ”

 1. tritos Says:

  Άκουσα πως και στη Νέα Σμύρνη θα γίνει μια συνάντηση πολιτών την αύριο Τρίτη στις 8,00 μμ στην Πλατεία Ν. Σμύρνης στο Παλαιό Δημαρχείο.

  Όμως θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να ξεχωρίσουμε τα δύο πράγματα:

  1. Άλλο πράγμα τα εργασιακά θέματα στις συγκοινωνίες (απολύσεις προσωπικού, πολλοί από τους απολυόμενους είχαν προσληφθεί σωρηδόν προεκλογικά, αποσύνδεση των ελλειμάτων των συγκοινωνιών από τον Κρατικό Προϋπολογισμό με συνέπεια να πληρώνουμε εμείς πολύ περισσότερα από αυτά που θα πληρώσουμε με την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων).

  2. Άλλο πράγμα οι αυξήσεις στα εισιτήρια, στις οποίες πρέπει να αντιδράσουμε.

  Τώρα πως θα αντιδράσουμε;

  Διατυπώθηκε παραπάνω μία άποψη ότι δηλαδή «θα πρέπει να αρνηθούμε να πληρώσουμε και να μπαίνουμε χωρίς εισιτήριο αφού θα είμαστε πολλοί και δεν μπορούνε να μας κάνουνε τίποτα».

  Δηλαδή να κάνουμε όπως στην περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα (1942)που οι Έλληνες αντέδρασαν δυναμικά στην προσπάθεια στρατολόγησής τους για να μεταφερθούν και να εργαστούν σε εργοστάσια κατασκευής όπλων στη Γερμανία.

  Είναι το ίδιο;

  Και τι θα πει ως προς τις συγκοινωνίες και ενδεχόμενη άρνησή μας να ακυρώσουμε το εισιτήριο το «είμαστε πολλοί και δεν μπορούνε να μας κάνουν τίποτα»;

  Θα μας δούν οι ελεγκτές, θα φοβηθούν και θα φύγουν;

  Ή μήπως δεν θα γίνει αυτό, δεν θα δούν κανένα οργισμένο πλήθος για να φοβηθούν, αλλά απλά θα σημειώσουν στο μπλοκάκι τους πρόστιμα για 2-3 άτομα στο τραμ και μετά θα φύγουν για να μπουν σε άλλο τράμ;

  Και τι θα γίνει τότε;

  Είμαι σίγουρος ότι για το ποστ μου αυτό (που κατά κανόνα το σβύνουν ώστε να περάσουν οι διοργανωτές μόνο τη δική τους απόλυτη άποψυ) θα εισπράξω πάλι βρισιές και ειρωνείες ότι δηλαδή είμαι δούλος του Μνημονίου κλπ.

  Σκασίλα μου.

 2. lathrometanastis Says:

  1) Ο αγώνας των εργαζόμενων ενάντια στη μείωση των (πενιχρών) μισθών τους, ενάντια στις περικοπές των δρομολογίων, ενάντια στην υποβάθμιση εν τέλει των συγκοινωνιών είναι ο ίδιος αγώνας ενάντια στην ανεξέλεγκτη και ραγδαία αύξηση όλων των ειδών πρώτης ανάγκης (και των εισιτηρίων). Είναι η απόκρουση της νεοφιλελεύθερης επέλασης που οδηγεί την κοινωνία στην απόγνωση προς όφελος μιας βολεμένης μειοψηφίας.
  2) Υπάρχει η διεθνής εμπειρία: Στην Αργεντινή, την εποχή που είχε ενταχθεί κι αυτή στο ΔΝΤ, ο κόσμος αντέδρασε με μαζική άρνηση πληρωμών, με καταλήψεις 3500 επιχειρήσεων και εργοστασίων που έκλειναν, που τις λειτούργησαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, με εισβολές και παρεμπόδιση των πλειστηριασμών των σπιτιών των υπερχρεωμένων.
  3) Οχι το ποστ σου δεν είναι υβριστικό και γι’ αυτό και δεν το σβύνω.
  Ωστόσο το ερώτημα παραμένει: Λες κι εσύ ότι πρέπει να αντιδράσουμε. Με ποιόν τρόπο;


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s