Lathrometanastis

Τέχνη – Ανατροπή – Δημιουργία

IL DIVO 18/11/2008

Filed under: ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟς — lathrometanastis @ 8:19 πμ
Tags:

Μια ταινία του Πάολο Σορεντίνο

        01_small    Σε λίγες λέξεις: Μια παρουσίαση των τελευταίων χρόνων στην εξουσία του, αποκαλούμενου και Mr. Italia, Τζούλιο Αντρεότι, μέχρι την παραπομπή του σε αλλεπάλληλες δίκες με τις κατηγορίες των σχέσεων με τη μαφία και των δολοφονιών πολιτικών αντιπάλων του.

            Γεννημένος το 1919, ο Αντρεότι διετέλεσε 7 φορές πρωθυπουργός, ενώ συμμετείχε ως υπουργός σε όλες τις μεταπολεμικές χριστιανοδημοκρατικές κυβερνήσεις. Ο Ιταλός Μητσοτάκης είναι ο πολιτικός που δέσποσε στην κεντρική σκηνή επί σαράντα χρόνια και που κατάφερε να θάψει – κυριολεκτικά και μεταφορικά – όσους απείλησαν να αμφισβητήσουν την κυριαρχία του. Η ταινία δε μένει σε μισόλογα ή σε διστακτικά ερωτήματα: Ήδη από τα πρώτα πλάνα, οι εξωπραγματικές εικόνες του caro Julio που παρουσιάζεται σαν άλλος Hellraiser να κάνει βελονοθεραπεία στο πρόσωπο μοντάρονται εναλλάξ με τις «ανεξιχνίαστες» δολοφονίες που συντάραξαν την Ιταλία τις προηγούμενες δεκαετίες.

07_small            Μια επαναλαμβανόμενη εικόνα στο Il Divo είναι αυτή του, κρατούμενου απ’ τις Ερυθρές Ταξιαρχίες, χριστιανοδημοκράτη Άλντο Μόρο. Στις προσωπικές του σημειώσεις κατηγόρησε τον Αντρεότι ότι με τη στάση της κυβέρνησής του κάθε άλλο παρά διευκόλυνε την απελευθέρωσή του. Εν τέλει, μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων, ο Μόρο βρέθηκε εκτελεσμένος στο πορτ-μπαγκαζ ενός αυτοκινήτου. Την ουσία αυτών των καταγγελιών γνώριζαν δύο άνθρωποι: ο στρατηγός των καραμπινιέρων Νταλλα Κιέζα και ο δημοσιογράφος Μίνο Πεκορέλι που σκόπευε να τις δημοσιεύσει. Και οι δύο βρέθηκαν δολοφονημένοι. Για τις δύο αυτές δολοφονίες, ο Αντρεότι καταδικάστηκε για ηθική αυτουργία αλλά… ένα χρόνο αργότερα αθωώθηκε από το ανώτατο δικαστήριο. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και στις υπόλοιπες κατηγορίες που αντιμετώπισε και αφορούσαν τις σχέσεις του με την Κόζα Νόστρα: είτε κρίθηκε ότι το έγκλημα είχε παραγραφεί είτε αθωώθηκε στον Άρειο Πάγο.

            Το Il Divo δεν είναι απλά μια ακτιβίστικη ταινία καταγγελίας. Γυρισμένο στα άδυτα του πρωθυπουργικού μεγάρου, παρακολουθώντας τον «λαοπρόβλητο» ηγέτη στις προσωπικές του συναντήσεις, καταφέρνει να μεταδώσει το μυστικοπαθές, νοσηρό κλίμα μιας ολοφάνερα διεφθαρμένης εξουσίας. Το δυνατό σημείο της ταινίας είναι η ερμηνεία του κεντρικού ρόλου από τον ηθοποιό Τόνι Σερβίλιο. Λέγεται ότι, κατά την προετοιμασία της ταινίας, αρνήθηκε να μελετήσει οπτικοακουστικό υλικό του πραγματικού Αντρεότι, προτιμώντας να τον αποδώσει με τον δικό του τρόπο: χρησιμοποιώντας το αρχέτυπο του Νοσφεράτου έπλασε έναν αγέλαστο, λιγομίλητο, καμπούρη πολιτικό, που βαδίζει με μικρά πηδηματάκια και εξολοθρεύει σιωπηλά όποιον θεωρεί δυνητικά επικίνδυνο γιατί γνωρίζει υπερβολικά πολλά γύρω απ’ τις δραστηριότητές του.

     09_small1       Πέρα απ’ την αναφορά στη συγκεκριμένη περίπτωση Αντρεότι, η ταινία σε κάνει να αναλογισθείς σε ποιους σκοτεινούς διαδρόμους κινείται η πραγματική εξουσία, ποια χέρια κινούν τα νήματα, ποιοι άνθρωποι παίρνουν τις αποφάσεις που καθορίζουν τις ζωές των απλών ανθρώπων.

            Τι να ευχηθεί κανείς; Ίσως το να βρεθεί και στην Ελλάδα η τόλμη από σκηνοθέτες που, ναι μεν δεν θα υποτάξουν το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα στην υπηρεσία της πολιτικής καταγγελίας ωστόσο θα τολμήσουν να συνδυάσουν την αισθητική αναζήτηση με την αναφορά σε αληθινά, σημερινά «σημεία και τέρατα» που ξεπερνούν και την πιο τολμηρή σεναριακή φαντασία.

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s